3 Ocak 2015 Cumartesi

Cannoli By Baylo



Bloğuma başlarken ne hakkında yazsam diye uzun uzun düşündüm. En sonunda yemek yemeyi çok sevdiğime, bu yüzden yemek üzerine bir şeyler yazmam gerektiğine karar verdim. İlk yazımda da  en çok sevdiğim restoranlardan biri olan “Baylo”dan bahsetmenin en iyi olacağına karar verdim.


Baylo, Beyoğlu’nda çok şık bir restaurant. Asmalımescit’te bulunuyor. Yani Taksim tarafına içmeye gidildiğinde önden yemek yemek için ideal bir mekan. Bistro & Bar tarzında bir yer burası. Dekorasyon vs oldukça güzel, gerçi restaurantta da yayıla yayıla oturabilmek için çok ideal olduğunu söyleyemeyeceğim; ama yemekleri açısından mutlaka uğranılması gereken bir yer. Yemeklerinden konu açmışken, evet yemekleri oldukça lezzetli; fakat benim için buradan bahsetmeyi bu kadar önemli yapan şey, buradaki en özel şey bir tatlı. Adı da “Cannoli”. 


Baylo Bistro & Bar

Cannoli tatlısını İtalya’da defalarca yemiştim; ama insanın canı Türkiye’ye de dönünce yurtdışındaki tatlardan çeker ya işte ben de İstanbul’da Cannoli’mi ilk defa burada yedim ve müthişti. Yurtdışında yediğimden hiçbir farkı yoktu, İtalya’yı bana hiç aratmadı. Eminim siz de yediğinizde bu tada bayılacaksınız.

Sizi bu kadar merak ettirmişken bu Cannoli nasıl bir şey biraz da ondan bahsedelim. Cannoli, İtalya’nın Sicilya bölgesine ait bir çeşit hamur tatlısı denebilir. Aslında malzemeleri oldukça az bu tatlının; ama ortaya müthiş bir tat çıkıyor. Az ve öz kısacası. Önce klasik bir hamur yoğuruluyor, çok fazla tadı tuzu olmayan. Bu ne çok ince ne çok kalın oklavayla açılıyor. Çapı 10-15 cm uzunluğunda daireler kesiliyor. Daha sonra bu daireler metalden yapılmış bir borunun etrafına sarılıyor. Dairelerin iki ucu birbiri üstüne getirilip yapıştırılıyor ve bu halde kızgın yağa atılıyor. Hamur kızarınca yağdan çıkarıp kenara alıyoruz. Hamurun içindeki metal boruyla da işimiz bitmiş oluyor, onu çıkarıyoruz. Elimizde boru şekli almış tabanı boyu daha uzun üst boyu daha kısa bir kızarmış hamur kalıyor.
Şimdi bu borunun içine asıl tadı verecek şeyi hazırlamaya başlayabiliriz. Bu tatlının dolgusu orijinal tarifte oldukça basit: Ricotta peyniri ve pudra şekeri. Ricotta peyniri de aynı bu tatlı gibi İtalya’ya özgü bir peynir. Kremamsı bir yapısı var ve oldukça tuzsuz. Bu nedenle birçok tatlı tarifinde rastlayabileceğiniz bir peynir türüdür. Ricotta peyniriyle pudra şekerini hızlıca çırpıyoruz ve ta-da! Tatlının dolgusu da hazır. Tabii isteğe göre içine vanilya özü ve az miktarda çeşitli içkiler de eklenebilir. Ayrıca orijinalinden farklı olarak günümüzde bu dolgunun içine meyve şekerlemeleri, taze meyveler ve damla çikolata da ekleniyor. Hazırladığımız dolguyu borunun içine yerleştiriyoruz ve tatlımız da hazır. Üzerine pudra şekeriyle süs yapılıyor ve her şey hazır. Bu kadar az malzemeli olması sizi aldatmasın. Gerçekten çok lezzetli ve benim gibi çok hafif tatlılar beğenenler için ideal. 

Bu arada bu Cannoli de nasıl bir şeymiş diyenler için:

İşte Nefis Cannoli'ler

Daha önce de dediğim gibi ben bu tatlıyla İtalya’da tanıştım, Roma’da. Akrabalarım önceki gidişlerinde ballandıra ballandıra anlatmışlardı. Ben de Roma’da Fontana di Trevi’nin çarprazındaki Trevi Cafe’de denedim. Daha sonra İtalya’da denediğim Cannoliler’i de bu kadar beğenemedim. Trevi Cafe’den aldığım Cannoli’de işte böyleydi: 

Trevi Cafe Cannoli'si
Burası da Trevi Cafe:

Meşhur Trevi Cafe
Peki bu tada benzer Türk tatlısı var mı? Açıkçası ben daha önce yemedim; ama eskiden İstanbul’da Cannoli nerede bulurum diye harıl harıl araştırma yaparken Torpil diye bir tatlıya rastlamıştım. Benim jenerasyonumun değil; fakat bir üst jenerasyonumun yakından bildiğine dair yazılar okumuştum. Ama onlar da torpil tatlısını günümüzde nerede yapıldığını bilmediklerini yazmıştı. Tabii bu birkaç sene önceydi, restoranlarda sıklaştıysa yeniden bilemeyeceğim.

Torpil tatlısını belki duyanlar görenler vardır. O da böyle bir şey:

Türk işi Cannoli: Torpil Tatlısı

Konudan fazla uzaklaşmayalım, Cannoli’mize geri dönelim. Bu Cannoli bir tek Baylo’da mı var derseniz. Elbette hayır. Cannoli’yi Zorlu Center’daki çok meşhur restoran Eataly’de de bulabilirsiniz. Eh İtalyan restoranında daha güzel yapıyorlardır diye düşünmüşsünüzdür; ama ben Baylo’dakini daha çok beğenmiştim. Eataly’deki Cannoli’nin dolgusunda portakal şekerlemesi eklenmiş. Bence bu hem tatlıyı fazla şekerli yapıyor hem de saflığını bozuyor. Ayrıca tatlının orijinalliğinden de uzaklaştırıyor. Baylo’da yediğimdeyse şekerleme yoktu, böylece daha hafif bir tatlıydı. Ayrıca içinde damla çikolata da bulunuyordu. Bu da bana Roma’da yediğim Cannoli’yi hatırlattı. İşte bu da Baylo’nun Cannoli’si: 
Cannoli By Baylo

Ve bu da merak edenler için Eataly’deki şekerlemeli Cannoli: 

Eataly'nin Cannoli'si
Dediğim gibi Baylo’yu benim için özel kılan Cannoli; ama yemeklerine de minicik değinelim. Tazecik başlangıçlardan günün çorbasına ev yapımı makarnalardan leziz salatalara, deniz mahsullerinden yumuşacık bonfilelere oldukça iyi bir menüsü bulunuyor. Tabii burada bir öğün geçirmek için kesenin ağzını biraz açmak gerekiyor. Yeme kapasiteniz ne kadardır bilemiyorum, ben çorbası, başlangıcı, ana yemeği, tatlısı hepsini tek öğünde yiyemem; ama siz yiyebilenlerdenseniz et veya makarna seçiminize göre kişi başı 100-120 TL arası bir fiyatla karşılaşacaksınız. Yanında şarapsız da olmaz diyorsanız fiyat daha da fırlıyor. Ona göre hazırlıklı gidin.
Yemeklerin pahalı olduğu ortada; fakat Cannoli’yi denemeyenler mutlaka uğrasın. Benden size şimdilik kocaman bir AFİYET OLSUN !!!







6 yorum:

  1. çok güzel, tebrikler!

    YanıtlaSil
  2. Bu arada Cannoli yi domuz yağında kızartıyorlar İtalya'da.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cannoli domuz yağında kızarsaydı eğer yer yüzünde onu yiyecek kimseyi bulamazdınız, domuz yağı katı ve hayvansal bir yağdır. bu söylediğiniz kuyruk yağı ile sütlaç yapmak gibi bir şey. çoğunlukla çiçek ve kanola yağında kızartılır.

      Sil
  3. Turkiye'nin ilk seri uretim cannoli yapan firmasi ladolceria.www.ladolceria.com.tr...toptan ve perakende satislar yapiliyor...

    YanıtlaSil
  4. Baylo'da oldugunu bilmiyordum, yaziniz sayesinde ogrendim. Tesekkurler!

    YanıtlaSil
  5. How to get to and pay at a casino in Las Vegas
    At 포항 출장마사지 MGM National 군포 출장마사지 Harbor, paylines are 1, 5, 삼척 출장마사지 36, 42, 42, 49 양산 출장안마 and 김포 출장마사지 the You are only $2,000 in the jackpot.

    YanıtlaSil