Bloğuma başlarken ne hakkında
yazsam diye uzun uzun düşündüm. En sonunda yemek yemeyi çok sevdiğime, bu
yüzden yemek üzerine bir şeyler yazmam gerektiğine karar verdim. İlk yazımda da
en çok sevdiğim restoranlardan biri olan
“Baylo”dan bahsetmenin en iyi olacağına karar verdim.
Baylo, Beyoğlu’nda çok şık bir
restaurant. Asmalımescit’te bulunuyor. Yani Taksim tarafına içmeye gidildiğinde
önden yemek yemek için ideal bir mekan. Bistro & Bar tarzında bir yer
burası. Dekorasyon vs oldukça güzel, gerçi restaurantta da yayıla yayıla oturabilmek
için çok ideal olduğunu söyleyemeyeceğim; ama yemekleri açısından mutlaka
uğranılması gereken bir yer. Yemeklerinden konu açmışken, evet yemekleri
oldukça lezzetli; fakat benim için buradan bahsetmeyi bu kadar önemli yapan
şey, buradaki en özel şey bir tatlı. Adı da “Cannoli”.
![]() |
Baylo Bistro & Bar |
Cannoli tatlısını İtalya’da
defalarca yemiştim; ama insanın canı Türkiye’ye de dönünce yurtdışındaki
tatlardan çeker ya işte ben de İstanbul’da Cannoli’mi ilk defa burada yedim ve
müthişti. Yurtdışında yediğimden hiçbir farkı yoktu, İtalya’yı bana hiç
aratmadı. Eminim siz de yediğinizde bu tada bayılacaksınız.
Sizi bu kadar merak ettirmişken
bu Cannoli nasıl bir şey biraz da ondan bahsedelim. Cannoli, İtalya’nın Sicilya
bölgesine ait bir çeşit hamur tatlısı denebilir. Aslında malzemeleri oldukça az
bu tatlının; ama ortaya müthiş bir tat çıkıyor. Az ve öz kısacası. Önce klasik
bir hamur yoğuruluyor, çok fazla tadı tuzu olmayan. Bu ne çok ince ne çok kalın
oklavayla açılıyor. Çapı 10-15 cm uzunluğunda daireler kesiliyor. Daha sonra bu
daireler metalden yapılmış bir borunun etrafına sarılıyor. Dairelerin iki ucu
birbiri üstüne getirilip yapıştırılıyor ve bu halde kızgın yağa atılıyor. Hamur
kızarınca yağdan çıkarıp kenara alıyoruz. Hamurun içindeki metal boruyla da
işimiz bitmiş oluyor, onu çıkarıyoruz. Elimizde boru şekli almış tabanı boyu
daha uzun üst boyu daha kısa bir kızarmış hamur kalıyor.
Şimdi bu borunun içine asıl tadı
verecek şeyi hazırlamaya başlayabiliriz. Bu tatlının dolgusu orijinal tarifte
oldukça basit: Ricotta peyniri ve pudra şekeri. Ricotta peyniri de aynı bu
tatlı gibi İtalya’ya özgü bir peynir. Kremamsı bir yapısı var ve oldukça
tuzsuz. Bu nedenle birçok tatlı tarifinde rastlayabileceğiniz bir peynir
türüdür. Ricotta peyniriyle pudra şekerini hızlıca çırpıyoruz ve ta-da!
Tatlının dolgusu da hazır. Tabii isteğe göre içine vanilya özü ve az miktarda
çeşitli içkiler de eklenebilir. Ayrıca orijinalinden farklı olarak günümüzde bu
dolgunun içine meyve şekerlemeleri, taze meyveler ve damla çikolata da
ekleniyor. Hazırladığımız dolguyu borunun içine yerleştiriyoruz ve tatlımız da
hazır. Üzerine pudra şekeriyle süs yapılıyor ve her şey hazır. Bu kadar az
malzemeli olması sizi aldatmasın. Gerçekten çok lezzetli ve benim gibi çok
hafif tatlılar beğenenler için ideal.
Bu arada bu Cannoli de nasıl bir
şeymiş diyenler için:
![]() |
İşte Nefis Cannoli'ler |
Daha önce de dediğim gibi ben bu
tatlıyla İtalya’da tanıştım, Roma’da. Akrabalarım önceki gidişlerinde
ballandıra ballandıra anlatmışlardı. Ben de Roma’da Fontana di Trevi’nin
çarprazındaki Trevi Cafe’de denedim. Daha sonra İtalya’da denediğim
Cannoliler’i de bu kadar beğenemedim. Trevi Cafe’den aldığım Cannoli’de işte
böyleydi:
![]() |
Trevi Cafe Cannoli'si |
Burası da Trevi Cafe:
![]() |
Meşhur Trevi Cafe |
Peki bu tada benzer Türk tatlısı
var mı? Açıkçası ben daha önce yemedim; ama eskiden İstanbul’da Cannoli nerede
bulurum diye harıl harıl araştırma yaparken Torpil diye bir tatlıya
rastlamıştım. Benim jenerasyonumun değil; fakat bir üst jenerasyonumun yakından
bildiğine dair yazılar okumuştum. Ama onlar da torpil tatlısını günümüzde
nerede yapıldığını bilmediklerini yazmıştı. Tabii bu birkaç sene önceydi,
restoranlarda sıklaştıysa yeniden bilemeyeceğim.
Torpil tatlısını belki duyanlar
görenler vardır. O da böyle bir şey:
![]() |
Türk işi Cannoli: Torpil Tatlısı |
Konudan fazla uzaklaşmayalım,
Cannoli’mize geri dönelim. Bu Cannoli bir tek Baylo’da mı var derseniz. Elbette
hayır. Cannoli’yi Zorlu Center’daki çok meşhur restoran Eataly’de de
bulabilirsiniz. Eh İtalyan restoranında daha güzel yapıyorlardır diye
düşünmüşsünüzdür; ama ben Baylo’dakini daha çok beğenmiştim. Eataly’deki
Cannoli’nin dolgusunda portakal şekerlemesi eklenmiş. Bence bu hem tatlıyı
fazla şekerli yapıyor hem de saflığını bozuyor. Ayrıca tatlının
orijinalliğinden de uzaklaştırıyor. Baylo’da yediğimdeyse şekerleme yoktu,
böylece daha hafif bir tatlıydı. Ayrıca içinde damla çikolata da bulunuyordu.
Bu da bana Roma’da yediğim Cannoli’yi hatırlattı. İşte bu da Baylo’nun
Cannoli’si:
![]() |
Cannoli By Baylo |
Ve bu da merak edenler için
Eataly’deki şekerlemeli Cannoli:
![]() |
Eataly'nin Cannoli'si |
Dediğim gibi Baylo’yu benim için
özel kılan Cannoli; ama yemeklerine de minicik değinelim. Tazecik
başlangıçlardan günün çorbasına ev yapımı makarnalardan leziz salatalara, deniz
mahsullerinden yumuşacık bonfilelere oldukça iyi bir menüsü bulunuyor. Tabii
burada bir öğün geçirmek için kesenin ağzını biraz açmak gerekiyor. Yeme
kapasiteniz ne kadardır bilemiyorum, ben çorbası, başlangıcı, ana yemeği,
tatlısı hepsini tek öğünde yiyemem; ama siz yiyebilenlerdenseniz et veya
makarna seçiminize göre kişi başı 100-120 TL arası bir fiyatla
karşılaşacaksınız. Yanında şarapsız da olmaz diyorsanız fiyat daha da fırlıyor.
Ona göre hazırlıklı gidin.
Yemeklerin pahalı olduğu ortada;
fakat Cannoli’yi denemeyenler mutlaka uğrasın. Benden size şimdilik kocaman bir
AFİYET OLSUN !!!
çok güzel, tebrikler!
YanıtlaSilBu arada Cannoli yi domuz yağında kızartıyorlar İtalya'da.
YanıtlaSilcannoli domuz yağında kızarsaydı eğer yer yüzünde onu yiyecek kimseyi bulamazdınız, domuz yağı katı ve hayvansal bir yağdır. bu söylediğiniz kuyruk yağı ile sütlaç yapmak gibi bir şey. çoğunlukla çiçek ve kanola yağında kızartılır.
SilTurkiye'nin ilk seri uretim cannoli yapan firmasi ladolceria.www.ladolceria.com.tr...toptan ve perakende satislar yapiliyor...
YanıtlaSilBaylo'da oldugunu bilmiyordum, yaziniz sayesinde ogrendim. Tesekkurler!
YanıtlaSilHow to get to and pay at a casino in Las Vegas
YanıtlaSilAt 포항 출장마사지 MGM National 군포 출장마사지 Harbor, paylines are 1, 5, 삼척 출장마사지 36, 42, 42, 49 양산 출장안마 and 김포 출장마사지 the You are only $2,000 in the jackpot.